Obs! Denna sida uppdateras mycket sällan. Nästa uppdateringstillfälle kanske aldrig inträffar.

Diverse jox om HTML och WWW-sideskapande

När jag får tid ska jag försöka få lite styrsel på det här.

SGML

HTML är en tillämpning av SGML, Standard Generalized Markup Language. För att bättre förstå vad det är man håller på med när man skriver HTML är det bra att ha ett visst grepp om vad SGML är, kanske kan de alla grövsta övertrampen undvikas. HTML är inte bara något som finns, det har en bakgrund och ett syfte.

An Introduction to SGML är en av de mer lättillgängliga introduktionerna till SGML och är skriven av Ben Marchal.

A gentle introduction to SGML (80 k). En mer ingående introduktion till SGML, den tar en stund att läsa men du lär dig bland annat förstå vad allt det där som står i en DTD egentligen betyder. DTD? Vadå DTD? Äh, följ föregående länk först.

The SGML Web Page. Här finns länkar till all tänkbar information om SGML.

Bra HTML

I nyhetsgruppen comp.infosystems.www.authoring.html förs en mängd diskussioner om olika sidor av HTML-kodning, en del intressanta, en del mindre intressanta, en del rätt långrandiga. Tre flitiga deltagare är Alan J Flavell, Arnoud "Galactus" Engelfries och Abigail.

Det finns en FAQ från den här nyhetsgruppen, sammanställd av "Galactus": The other HTML FAQ. Anledningen till namnet "The other.." är att den avser att komplettera Thomas Boutells The WWW FAQ som även innehåller en del om HTML.

DBasics htmlZine fanns tidigre en hel del material från ovan nämnda nyhetsgrupp, bland annat sammanfattades några av de aktuella trådarna. Ett bra komplement till FAQ:arna. Här fanns också en hel del annan bra information som berör WWW-producenter. Tyvärr finns de inte kvar på sin gamla URL, har någon den nya, meddela mig.

Den tidigare nämnda Alan J Flavell står bakom några bra artiklar om anpassning av HTML-sidor, framför allt så att de ska kunna läsas av textbaserade läsare: About ALT texts in IMGs och Tables on non-table browsers

Mer textbaserat: What does your HTML look like in Lynx? ger dig en snabb inblick i hur dina sidor ser ut i Lynx. Titta gärna på exemplen. Vill du undvika att hamna bland exemplen kan du först ta en titt på Tips for web authors using Lynx. Å andra sidan kan man få för mycket av det goda, fly då till Page of the Anti-LYNX.

Tio viktiga saker att tänka på när du skriver HTML finna att läsa i The Ten Commandments of HTML FAQ, tio stora misstag man kan göra finns på Top Ten Mistakes in Web Design. Den senare artikeln är skriven av Jacob Nielsen vid Sun som även har skrivit en intressant redogörelse för hur det gick till att skapa Sun:s intranätsidor. Ytterligare tänkvärdheter finns att läsa i Netscapesatiren Setting Up A Web Site.

Hints for Web Authors. Precis vad det låter som.

HTML, främst 3.2

Nu när du har följt de tidigare länkarna och vet vad SGML är kan det vara dags att skaffa sig lite mer specifik kringinformation om HTML. Börja förslagsvis på HyperText Markup Language (HTML): Working and Background Materials hos W3C.

HTML Elements är en mycket ambitiös förteckning över alla HTML-koder, även de läsarspecifika. Det står också klart angivet vilken dialekt av HTML respektive element tillhör.

Senaste versionen av HTML från W3C är Wilbur, HTML 3.2, som föreslås bli ny standard. Läs om Wilbur i Introducing HTML 3.2.

Wilbur - HTML 3.2, ett utmärkt referensmaterial för HTML 3.2 av "Galactus" (från comp...html) och vänner vid HTMLhelp. Innehåller DTD och hela rubbet.

Validering

Ett tips för att kolla att HTML-sidor är rätt skrivna (åtminstone vad gäller HTML-element och syntax) är att validera dem. WebTechs HTML Validation Service är en bra valideringstjänst med snabba uppdateringar. De felmeddelanden man får kan dock vara rätt kryptiska, varför många rekommenderar A Kinder, Gentler HTML Validator istället. Själv föredrar jag WebTechs, men i princip fungerar de båda validatorena på samma sätt. Även A Kinder, Gentler... uppdateras snabbt.

Doctor HTML ger något fylligare rapporter och kollar även lite andra detaljer än de ovan nämnda valideringstjänsterna, ett bra komplement.

Bobby är ytterligare en intressant sidtesttjänst. Den markerar även punkter på din sida som kan tänkas utgöra ett problem för funktionshindrade besökare.

Har du brutna länkar på din sida? Kolla upp det med Link Validation Form om den fungerar.

Grafik på WWW

Följande länkar är inte i första hand avsedd för grafiknissar, utan mer för oss som behöver ha lite grepp om grafikens och bildernas roll på WWW. Nyhetsgruppen comp.infosystems.www.authoring.images är intressant att följa ibland. Det finns FAQ:ar därifrån, ska bara leta rätt på dem.

The Bandwidth Conservation Society har hottat upp sig rejält sedan de uppstod. De har ett enda syfte: God grafisk kvalitet till minsta möjliga bandbredd, eller: Hur du begränsar filstorleken på dina bilder. Här finns en hel del Photoshopspecifika tips, varför en av sponsorerna numera är ett mjukvarubolag vars namn börjar på A.

Grafik hantering... Gif och Jpg. En introduktion till bilder på nätet, på svenska.

Annat

WebMaster - Finding the Way

Net Tips for Writers and Designers. Bra tips? Ja, några tycker kanske det. Själv är jag lite skeptisk eftersom de här tipsen i många fall försöker göra HTML till något det inte är. Läs gärna tipsen, men kritiskt (det gäller förstås alla tips). Vilket osökt leder oss in på följande lilla tankeväckare: Thinking Critically about World Wide Web Resources. Bara för att det står att läsa på webben måste det inte vara sant.

Webmaster Reference Library (TM)

BrowserCaps: Hur olika webläsare hanterar HTML.

HTML Writers Guild: Guild Specific Information


Kjell Carli, kc followed by videt.se
Senast petad i 11 december 1996

videt.se